Borůvky jsou chutnou vitamínovou bombou
Borůvky jsou známou a ceněnou pochoutkou. Díky své chuti a sladké příchuti má mnohostranné využití v kulinářství. Vzhledem k poměrně nízkým nárokům na pěstování je opravdu dobré uvažovat o vlastním pěstování tohoto ovoce. Pěstování borůvek je založeno na dobrém zavlažování a plody se vám odvděčí velkou úrodou. https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Kanadske-boruvky/30 Borůvky v obchodě jsou drahé, proto je rozumné si je pěstovat sám. Stačí jen trochu úsilí, abyste udržovali sazenice borůvek v dobrém stavu a mohli se těšit ze zdravých a chutných plodů. Zvláště děti borůvky milují a vzhledem k jejich prospěšnosti pro zdraví jsou přínosem samy o sobě.
Jak pěstujete borůvky?
Pěstování borůvek není složité. Sazenice borůvek potřebují dostatek slunce a vody. Na slunných a dobře zavlažovaných místech plodí hojně a zdravě. Pokud mají sazenice borůvek méně slunce, budou mít méně plodů, zatímco při nedostatku vody může keř uschnout. Dobrou zprávou je, že borůvky jsou poměrně odolné vůči mrazu, takže se o tyto keře nemusíte v zimě tolik starat. Borůvky by se měly vysazovat v září a plody lze konzumovat od července do října.
Mezi známé odrůdy patří například Bluecrop, který vyniká dobrými živinami, je mrazuvzdorný a vydrží i dočasné období bez vody. Výnosy mohou dosahovat až 9 kg, takže je u pěstitelů velmi oblíbená. Další známou odrůdou je bluegold, která se doporučuje těm, kdo nemají s pěstováním příliš zkušeností. Je také silně odolný proti mrazu. Jaké další odrůdy borůvek lze pěstovat? Borůvka Patriot plodí nejdříve, protože ji lze sklízet již v červenci. Plody mají bohatou chuť, ale vyžadují hodně slunce. Za zmínku stojí odrůda Chandler. Vyznačuje se velmi výživnými plody o průměru až 2,5 cm, je nenáročná na pěstování a trpí jen málo chorobami.
Jak borůvky ovlivňují zdraví a jak je lze využít při vaření?
Borůvky jsou velmi zdravé ovoce, které je zdrojem cenné vlákniny pro tělo. Díky svým přírodním antioxidantům zaručeně brání vzniku rakoviny. Kromě toho jsou zdrojem mnoha vitaminů, jako jsou A, E a C, a snižují hladinu škodlivého cholesterolu. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem jsou vhodné při nachlazení a jeho prevenci. Pokud jde o denní jídelníček, doporučujeme používat borůvky. Borůvky lze jíst samostatně, s jogurtem nebo smetanou a cukrem, jako přísadu do dezertů, koláčů. Lze je použít k výrobě džemů, aromatických omáček a dalších zavařenin. Skvěle se hodí k palačinkám a lívancům jako závěrečná úprava těchto pokrmů. Jak vidíte, jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Všechny zmíněné odrůdy borůvek, stejně jako rady, jak je pěstovat a jaké jsou vhodné podmínky pro jejich pěstování, najdete v obchodě Moravske Sady.